Textiel Factorij Open Call

Textiel Factorij is op zoek naar designers en kunstenaars!

De Textiel Factorij is een cultureel-historisch project over het gedeeld erfgoed van Nederland en India. Tijdens de Gouden Eeuw was er een levendige handelsroute tussen beide landen en werden met name sitsen door de VOC uit India geïmporteerd. Sitsen was zeer populair en is o.a. terug te vinden in Nederlandse klederdrachten en interieurs. In beide landen verdwijnen klederdrachten en ambachten; daarmee gaat cultureel erfgoed verloren. Door kennisuitwisseling met crafts(wo)men en ontwerpers uit Nederland en India op te zetten, onderzoekt Textiel Factorij hoe deze kennis behouden en beheerd kan worden en op welke wijze deze toegankelijk gemaakt kan worden. Tijdens deze uitwisseling worden nieuwe producten ontwikkeld om dit gedeeld erfgoed levend te houden.

Decoderen van beeldtaal
Het Indiase kleurgebruik, de dessins en de Nederlandse klederdrachten worden gekenmerkt door haar motieven, thema’s en tradities die over specifieke (historische) betekenissen gaan. Voor dit project zoekt Textiel Factorij nieuwe toepassingsmogelijkheden van sitsen en andere ambachtstechnieken door het ontwikkelen van nieuwe tradities. Wat voor betekenis heeft het motief – en kleurgebruik in Nederland, in India? Door de diverse betekenislagen te analyseren, zoekt de oganisatie naar toepassingen in het heden. Deze betekenisvolle verhalen van ons textiel verleden en ons ‘hedendaags erfgoed’ worden in een reizende tentoonstelling door Nederland en India ontsloten.

Open Call
Op dit moment is de Textiel Factorij op zoek naar ontwerpers, kunstenaars en geïnteresseerden die willen deelnemen gedurende verschillende fasen van het project:

1. Het decoderen, analyseren en het interpreteren van de semiotiek van patronen, motieven en kleuren. Vervolgens het ontwikkelen van een visuele databank gebaseerd op de textiel tradities van Nederland en India.
2. Het ontwikkelen van prototypes and hedendaagse erfgoed producten voor de reizende expositie in Nederland en India
3. Het ontwikkelen van de reizende expositie en het verhaal achter het maakproces en de kunst ervan.

Kansen van urgentie
Waarom deelnemen? De Textiel Factorij is een uniek project, je kunt diverse Indiase ambachtstechnieken leren. Daarnaast is het urgent; deze ambachten zijn snel aan het verdwijnen, omdat nieuwe generaties met deze langzame en tijdsintensieve productieprocessen niet voldoende inkomen opleveren. Samen met jonge en oude generaties kun je tot nieuwe, innovatieve oplossingen komen om deze ambachten een nieuw leven te geven. Bovendien wordt je werk internationaal getoond en kan je je netwerk vergroten.

Neem contact op met Lipika Bansal voor meer informatie.

Op 22 oktober organiseert de Textiel Factorij een bijeenkomst van 10.00 – 12.00 in het Lloyd Hotel, Amsterdam.

www.textielfactorij.org