Innovatie in textiel

Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald, totdat in 1977 de laatste Leidse lakenfabriek haar deuren sloot. In Leiden werd gewerkt voor de wereldmarkt en de stad was zelfs korte tijd de grootste van de Republiek. Terwijl Leiden op zoek is gegaan naar een nieuwe economische motor, is de geschiedenis van het Leids laken diep weggezonken in het collectieve geheugen.

In de tentoonstelling Zeven Eeuwen Leids Laken stelt Museum De Lakenhal de ontwikkeling van Leiden als historische stoffenstad centraal en blaast de geschiedenis van zeven eeuwen Leids laken nieuw leven in met de serie ontwerpopdrachten voor Nieuw Leids Laken. Deze wollen stoffen worden vanaf 2017 verkocht in de museumwinkel. Christie van der Haak maakte het eerste ontwerp en momenteel staat een Open Call uit waarin jong ontwerptalent wordt opgeroepen.

In samenwerking met Studium Generale (Universiteit Leiden) organiseert Museum De Lakenhal nu een reeks lezingen en talkshows over ‘innovatie in textiel’. Deze reeks gaat verder waar de expositie ophoudt en roept vragen op als: Waar staat de textielproductie nu en wat is de betekenis van innovatie en experiment voor de textielsector? Welke vernieuwing heeft opgetreden in het vak? Welke noviteiten zijn werkelijkheid geworden en welke zijn nog toekomstmuziek? Waar werken de textielontwerpers van nu aan?

Woensdagavond 26 november:

Lezing Architextiles, door Saskia Roelofs-de Tombe

Woensdagavond 3 december:

Talkshow Experimenteren met textiel, met: José Theunissen (Modelectoraat ARTez), Jos Pelders (Febrik) en Simone de Waart (Material Sense), o.l.v. talkshowhost Mieke Spaans.

Woensdagmiddag 7 januari:

Excursie naar TextielMuseum Tilburg met rondleiding.

Meer informatie over tijden en locaties: www.lakenhal.nl/nl/verhaal/studium-generale-2014