Crafts Council NL in het land: op bezoek bij het Zeeuws Museum

Twee zalen vol inspirerende voorbeelden van streekdracht uit Zeeland. Je ziet ze nog maar zelden op de dijk flaneren; de dames met hun imposante kappen, brede rokken en prachtige bloedkoralen snoeren rond hun nek. De mannen er naast met hun zilveren knopen en broekstukken zo groot als schilden. In de tentoonstelling is een rok waarin kamelenhaar verwerkt is!

Vrouwen van toen verstonden het vak van de moulage, vanuit een rechte lap wordt de stof door middel van vouwen en plooien in de vorm gevouwen, er kwam geen naaimachine aan te pas. De lappen werden van generatie op generatie gebruikt. Ook in de mode van nu is het mouleren nog een belangrijk onderdeel om tot vorm te komen. Het vereist zeer veel (hand)vaardigheid.

De streekdracht verdwijnt meer en meer, en daarmee verdwijnt ook de kennis die ermee verbonden is. De derde zaal is daarom ingericht als atelier. Hier wordt lesgegeven in het vouwen en plooien, er is naailes en er zijn resultaten te zien van het werk van studenten van de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam die weer les kregen in vouwen en plooien van de 91 jarige mevrouw Vos.

Mevrouw Vos leert ook Neerlands modeontwerper Antoine Peters de fijne kneepjes van het vak. In het project HANDWERK vertaalt hij het ambacht van de streekdracht naar het nu. Met hedendaagse toepassingen hoopt hij een brug te slaan tussen een oudere generatie die de technieken nog beheerst en een nieuwe generatie die ver van de traditie af staat.

Op de bovenste verdieping van het museum zijn de wonderkamers te vinden; voorwerpen van over de hele wereld meegebracht door stoere zeemannen, van andere culturen die de nuchtere Zeeuwen beïnvloedden. Was het Indianenjack echt een inspiratiebron voor de beuk met kralenwerk waarin ze ’s zondags naar de kerk gingen? We geloven het graag.

www.zeeuwsmuseum.nl



Vakmuseum Expositie Textiel / draad